Pelatihan Pembuatan Minuman Herbal Sebagai Upaya Peningkatan Imun Tubuh Pada Warga Desa Mencirim Kota Binjai

Authors

  • Sandy Yudha Sandy Universitas Negeri Medan
  • Suci Ansaro Universitas Negeri Medan
  • Dira Khairunisa Universitas Negeri Medan

DOI:

https://doi.org/10.59193/jkw.v1i2.166

Keywords:

Immunity, Herbal Plants, Herbal Drinks

Abstract

The lack of public knowledge about medicinal plants and the properties of medicinal plants to increase body resistance or immunity. To overcome this problem, it is necessary to educate the public in the form of types of medicinal plants, their properties and how to use/process them appropriately based on an evidence-based scientific approach. The approach method used in community service activities is training in making herbal drinks for the community to increase the body's immunity with herbal drinks. The location of this extension activity was carried out in Mencirim Village, South Binjai District, Binjai City as a partner. During the one week training on making herbal drinks, the people of Mencirim Village were very enthusiastic and could even spend 40-50 bottles of herbal drinks every day.

Downloads

Download data is not yet available.

References

A Pebiningrum, J. K. (2018). Pengaruh Varietas Jahe (Zingiber officinale) dan Penambahan Madu Terhadap Aktivitas Antioksidan Minuman Fermentasi Kombucha Jahe. Journal of Food and Life Sciences, 2.

Dewi, Y. K., & Riyandari, B. A. (2020). Potensi tanaman lokal sebagai tanaman obat dalam menghambat penyebaran Covid-19. Jurnal Pharmascience, 7(2), 112-128.

Ifandari, Suranto, Y Nining Sri W. (2012). Pengaruh pemberian ekstrak meniran merah (Phyllanthus urinaria) terhadap penekanan jumlah limfosit pada organ timus mencit balb/C yang diinfeksi bakteri Salmonella thypi. Bioteknologi, 1-6.

Kusumaningrum, I. (2019). Pemanfaatan Sereh (Cymbopogon Citratus) Dan Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) Untuk Meningkatkan Kandungan Antioksidan Produk Cokelat Yang Rendah Gula. Jurnal Agroindustri Halal, 075-084.

Munasir, Z. (2001). Respons Imun Terhadap Infeksi Bakteri. Sari Pediatri, Vol. 2, No. 4, 193 – 197.

S. Pamadyo dan R. Mujahid. (2014). Uji Klinik Ramuan Jamu Imunostimulan Terhadap Fungsi Ginjal Dan Fungsi Hati. Jurnal Ilmu Farmasi dan Farmasi Klinik, 7-20.

Sukmawati, W., & Merina, M. (2019). Pelatihan Pembuatan Mipelatihan Pembuatan Minuman Herbal Instan Untuk Meningkatkan Ekonomi Warganuman Herbal Instan Untuk Meningkatkan Ekonomi Warga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 25(4), 210-215.

Yudha, S., Saputra, O. A., Purwanto, R., & Nugraha, A. W. (2021). Analysis of Chemical Teaching Materials for Class X SMA / MA on The Discussion of The Role of Chemistry in Daily Life. Jurnal Pendidikan Dan Pembelajaran Kimia, 10(3), 109–117. https://doi.org/10.23960/jppk.v10.i3.2021.11

Downloads

Published

2023-07-25

How to Cite

Sandy, S. Y., Suci Ansaro, & Dira Khairunisa. (2023). Pelatihan Pembuatan Minuman Herbal Sebagai Upaya Peningkatan Imun Tubuh Pada Warga Desa Mencirim Kota Binjai. JURNAL KEKER WISATA, 1(2), 181–187. https://doi.org/10.59193/jkw.v1i2.166

Issue

Section

JULI 2023