PENGGUNAAN AQUAFABA KACANG ARAB SEBAGAI ALTERNATIF PENGGANTI PUTIH TELUR DALAM PEMBUATAN MACARON

Authors

  • Rachmat Astiana Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari
  • Naufal Ihsan Akademi Pariwisata Nasional Indonesia
  • Rosie Oktavia Puspita Rini Manajemen Kuliner Politeknik Pariwisata Batam

DOI:

https://doi.org/10.59193/jmn.v2i1.109

Keywords:

Aquafaba, Chickpea, Macaron

Abstract

Macaron is an Italian pastry made from almond flour, sugar and egg whites. This research was developed to use chickpea aquafaba as a substitute for egg whites in macaron. This research was conducted as a way to find alternatives for those who have allergies or vegetarians, vegans and lacto vegetarians, to be able to consume macaron products. The method used was an experiment with organoleptic tests on 33 trained and untrained panelists as respondents. The results of this study indicate that the texture of aquafaba macaron is not as crunchy as using egg white, in terms of taste it is not too sweet and a little savory, the color is duller and paler, and has a stronger peanut aroma, but overall the use of chickpea aquafaba can approach the characteristics of macaron using eggs.

 

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

FatSecret. (2020). Kandungan gizi telur utuh dan kacang arab. Diakses pada tanggal 15 Mei 2020. https://www.fatsecret.co.id

Harborne, J. (1996). Metode Fitokimi:Penuntutan Cara Modern Menganalisa Tumbuhan. Bandung: ITB.

Kusuma, Titis S, Dkk. (2017). Pengawasan Mutu Makanan. Malang: Universitas Brawijaya Press.

Lazy cat kitchen. (2020). Resep aquafaba dari kacang arab yang direbus. Diakses pada tanggal 27 Mei 2020. https://www.lazycatkitchen.com/homemade-aquafaba-vegan-egg-replacer/

Maharani, A. (2016). Aquafaba, pengganti putih telur dari kacang-kacangan. Diakses pada tanggal: 25 Agustus 2020 https://beritagar.id/artikel/gayahidup/aquafaba-pengganti-putih-telurdari-kacang-kacangan

Margaretha S. & Edwin Japarianto. (2012). Analisa Pengaruh Food Quality & Brand Image terhadap Keputusan Pembeli Roti Kecik Toko Roti Ganep’s di Kota Solo. Jurnal Manajemen Pemasaran.

Salim, Chairul, Vienna Artina. S, & Yonathan Raditya, M. (2018). Pembuatan Meringue Pavlova Menggunakan Air Rendaman Kacang Chickpeas Sebagai Pengganti Putih Telur. Jurnal Pariwisata Volume 5 No 1.

Sugiyono. (2013). Metode Penelitian Kualitatif, Kuantitatif R & D. Bandung: Alfabeta.

Susianto, Wijaya, H, & Mailoa, H. (2007). Diet Enak Ala Vegetarian. Jakarta: PT Niaga Swadaya.

Winneke,O. (2013).Apa itu kacang chickpea?. Diakses pada tanggal: 25 Agustus 2020 http://food.detik.com/read/2010/05/14/161818/1357192/482/garbanzo-siempuk-gurih

Wulandari, Niken . (2013). A-Z Macaron. Jakarta: Halimun Media Citra

Downloads

Published

21-02-2023

How to Cite

Astiana, R., Ihsan, N. ., & Puspita Rini, R. O. (2023). PENGGUNAAN AQUAFABA KACANG ARAB SEBAGAI ALTERNATIF PENGGANTI PUTIH TELUR DALAM PEMBUATAN MACARON. JURNAL MANAJEMEN KULINER, 2(1), 10–18. https://doi.org/10.59193/jmn.v2i1.109

Issue

Section

FEBRUARI 2023

Most read articles by the same author(s)