DAMPAK PARIWISATA TERHADAP KUALITAS AIR DANAU BERATAN BERDASARKAN PARAMETER BOD DAN COD

Authors

  • Arik Agustina IPBI
  • I Ketut Muliadiasa Institut Pariwisata dan Bisnis Internasional Bali

DOI:

https://doi.org/10.59193/jmn.v2i1.111

Keywords:

Tourism, BOD, COD

Abstract

The purpose of this study was to analyze the impact of tourism on the water quality of Lake Beratan based on BOD and COD parameters. This research method uses descriptive quantitative through environmental analysis. Lake Beratan water sampling was taken at 3 points, point 1 representing settlements and agriculture, point 2 representing the middle of the lake, and point 3 representing tourist areas. The data obtained was compared with the Class 1 Lake Water Quality Standards, Government Regulation Number 22 of 2021. The results showed that the BOD parameters still met the quality standards, so there were not too many organic pollutants in Lake Beratan. While the COD parameter exceeds the quality standard at all points. This shows that chemical pollutants originating from domestic activities around Lake Beratan such as agriculture using fertilizers and pesticides as well as tourism activities such as restaurants cause an increase in the COD value.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afianti, N. F & Lies, I. S. (2020). Kondisi Pencemaran Lingkungan Berdasarkan Mikrobiologis di Sekitar Muara Sungai Cimandiri, Teluk Pelabuhan Ratu, Jawa Barat. Majalah Ilmiah Biologi Biosfera : A Scientific Journal. Vol j32 No3 (135 – 140)

Andara, D.R., Haeruddin & Agung S. 2014. Kandungan Total Padatan Tersuspensi, Biochemical Oxygen Demand dan Chemical Oxygen Demand serta Indeks Pencemaran Sungai Klampisan di Kawasan Industri Candi, Semarang. Diponegoro Journal Of Maquares. Vo 3 No 3 (177 – 187).

Mahardika, Gede. (2021) Pura Ulun Danu Beratan Sebagai Daya Tarik Wisata (DTW) Desa Candikuning Kabupaten Tabanan. Jurnal Ilmu Agama : Kamayana. Vol 4 No 3 (352 – 363).

Peraturan Pemerintah Nomor 22 Tahun 2021 tentang Penyelenggaraan Perlindungan dan Pengelolaan Lingkungan Hidup

Putra, I Nyoman Darma & Syamsul, A. P. (2017). Metamorfosis Pariwisata Bali, Tantangan Membangun Pariwisata Berkelanjutan. Pustaka Larasan

Purwahita, R. M., Putu Bagus W.W., I Ketut Ardiasa., & I Made Winia. (2021). Dampak Covid-19 terhadap Pariwisata Bali ditinjau dari Sektor Sosial, Ekonomi, dan Lingkungan (Suatu Tinjuan Pustaka). Jurnal Kajian dan Terapan Pariwisata. Vol.1, No 2.

Riyadh., I Gede Astra W., & I Putu Ananda C. (2020). Dampak Potensi Pariwisata Terhadap Kualitas Air Danau Beratan. Jurnal Pendidikan Geografi Undiksha. Vol 8 No 1.

Suradnya, I Made. (2006). Analisis Faktor-Faktor Daya Tarik Wisata Bali Dan Implikasinya Terhadap Perencanaan Pariwisata Daerah Bali: Sekolah Tinggi Pariwisata Bali diakses dalam (https://media.neliti.com/media/publications/43993-ID-analisis-faktor-faktor-daya-tarik-wisata-bali-dan-implikasinya-terhadap-perencan.pdf).

Sanjaya, Putu K. A. (2018). Mengakselerasi pembangunan Ekonomi Daerah melalui Pariwisata : Pengembangan Kawasan Danau Beratan Sebagai Objek Wisata Spiritual. Prosiding Seminar Nasional Agama, Adat, Seni dan Sejarah di Zaman Milenial. Universitas Hindu Indonesia

Sitepu, Deta Miriam Br., Ima Yudha Perwira., & I Wayan Darya Kartika. (2021). Kandungan Nitrat dan Fosfat pada Air di Sungai Telagawaja Kabupaten Karangasem, Bali. Jurnal Current Trends in Aquatic Science IV (2), 212-218.

Situmorang, M, & Suryawan, I. B. (2017). Tinjauan Potensi Agrowisata di Kawasan Bedugul. Jurnal Destinasi Pariwisata. Vol. 5 No.1.

Sukmawati, N.M.H., A E Pratiwi & N W Rusni. (2019). Kualitas Air Danau Batur Berdasarkan Parameter Fisikokimia dan NSFWQI. WICAKSANA, Jurnal Lingkungan dan Pembanguan. Vol 3. No 2 (53-60).

Suwena, I Ketut & I Gusti Ngurah Widyatmaja. (2017). Pengetahuan Dasar Ilmu Pariwisata. Pustaka Larasan.

Suyasa, Budiarsa. (2015). Pencemaran Air dan Pengolahan Air Limbah : Udayana University Press.

Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 10 Tahun 2009 tentang Kepariwisataan

Wasiman, Silitonga, F., & Edy Wibowo, A. (2020). Pengaruh Kualitas Pelayanan Dan Lokasi Terhadap Loyalitas Pelanggan Hotel Bintang Dua Di Kota Batam. Jurnal Cafetaria, 1(2), 64-73. https://doi.org/10.51742/akuntansi.v1i2.162

Widyaningsih, W., Supriharyono & Niniek Widyorini. (2016). Analisis Total Bakteri Coliform di Perairan Muara Kali Wiso Jepara. Diponegoro Journal of Maquares. Vol 5, No 5, (157-164).

Wijaya, I. N & Kanca (2019). Pembangunan Pariwisata Global di Bali. Jurnal Media Ilmiah. Vol 13 No 10 (1673-1680)

Downloads

Published

21-02-2023

How to Cite

Arik Agustina, & I Ketut Muliadiasa. (2023). DAMPAK PARIWISATA TERHADAP KUALITAS AIR DANAU BERATAN BERDASARKAN PARAMETER BOD DAN COD . JURNAL MANAJEMEN KULINER, 2(1), 1–9. https://doi.org/10.59193/jmn.v2i1.111

Issue

Section

FEBRUARI 2023